دانلود تحقیق درمورد اسطرلاب
با دانلود تحقیق در مورد اسطرلاب در خدمت شما عزیزان هستیم.این تحقیق اسطرلاب را با فرمت word و قابل ویرایش و با قیمت بسیار مناسب برای شما قرار دادیم.جهت دانلود تحقیق اسطرلاب ادامه مطالب را بخوانید.
نام فایل:تحقیق در مورد اسطرلاب
فرمت فایل:word و قابل ویرایش
تعداد صفحات فایل:9 صفحه
قسمتی از فایل:
اسطرلاب
اسطرلاب دستگاه كوچكي است كه براي تعيين بعضي مشخصات زمان ومكان آسمان به كار ميرود. به فارسي "جام جم" ناميده مي شود ولي به تدريج كلمه يوناني اسطرلاب براي آن متداول شده است.اسطرلاب رايج و معمولي دستگاه و صفحه مدور فلزي است كه از جنس برنز يا برنج و يا از آهن وفولاد و يا تخته به طرز بسيار دقيق و ظريف و مستحكمي ساخته شده و براي مطالعات ومحاسبات كارهاي نجومي از قبيل پيدا كردن ارتفاع و زاويه آفتاب محل ستارگان و سيارات و منطقه البروج و به دست آوردن طول و عرض جغرافيايي محل در تمام مدت شبانه روز و فصول مختلف سال و همچنين براي بدست آوردن ارتفاع كوهها و پهناي رودخانه ها و ساير عوارض طبيعي زمين و تعيين ساعات طلوع و غروب يكايك ستارگان ثوابت و سياراتي كه نام آنها بر شبكه اسطرلاب نقش بسته و براي محاسبه ساعات طلوع و غروب آفتاب هر محل(علي الخصوص در دوره اسلام كه تعيين ساعات نماز هم برآن اضافه شد) ساخته شده است. با توجه به اين حقيقت كه در هنگام استفاده از دستگاه مذكور هيچ احتياجي جهت به كاربردن و دانستن فرمولهاي رياضي نيست.(مانند خط كش محاسبه اي كه به وسيله مهندسين به كار برده ميشود.)
ريشه لغوي و ايراني اسطرلاب
بر طبق اسناد بدست آمده در ماوراء النهر ، اين دستگاه را «استارهلاب» ميگفتند. «استاره» يا «استره» كه يونانيان «استاريوس» مينامند، همان ستاره و نام ايراني است و «لابيدن» از مصدر پارتي به معني «تابيدن» است.«حسن اسوار» از دانشمندان زرتشتي سده چهارم هجري در كتاب «المبتدا بعلم النجوم» مينويسد: «كتابي از علماي اسكندريه به دستم رسيد كه در آن اعلام داشته بود بنياد دانش نجوم را در جهان منجم ايراني «استره-دوقوس فوقاني» در 3200 سال پيش از جنگ تروا بنيان نهاده است» چون جنگهاي ده ساله تروا 1500 سال پيش از ميلاد صورت گرفت، نزديك به 6700 سال از عمر اين دانش ميگذرد. با اين سند خلاف گفته غربيان كه استرلاب و نام آن يوناني معرفي مينمايند، ثابت ميگردد.اسطرلاب را ايرانيان مسلمان جام جم يا جام جهاننما و يا آينه جم ميخواندند. «جم» با پسوند «شيد» ، «جمشيد» ناميده ميشود كه از بزرگترين منجمان و رياضيدانان و فيزيكدانان ايراني است كه در تاريخ اساطيري ايران تا مقام خداوندي ارتقا يافت. حافظ در غزلي از آينه جام نام ميبرد كه منظورش همان استرلاب است كه جهان را مانند جام آينهواري به آدمي نشان ميدهد. قديميترين كتاب جامع به زبان پارسي دري درباره استرلاب و ستاره شناسي ، كتاب «روضه المنجمين» نام دارد كه آنرا «شهمردان» فرزند ابيالخير رازي در سده پنجم هجري تأليف كرده است.
تاريخچه:
نامچندنوعابزار اندازهگيري نجومىكهبرايسنجش ارتفاع، سمت، بعد و ميل خورشيد و ستارگان، تعيين وقت در ساعات روز و شب، قبله و زمان طلوع و غروب آفتاب و مقاصد ديگر به كار مىرفته است . اين دستگاه كه گاه آن را كهنترين ابزار علمى جهان مىخوانند، احتمالاً در سدة 3 قم در يونان ساخته شده است. در حقيقت، در دوران شكوفايى دانش ستارهشناسى يونانيان، دو دستگاه اندازهگيري متفاوت، يكى به نام اسطرلاب حلقوي3، و ديگري به نام اسطرلاب مسطح4 مورد استفاده بوده است. آنچه بطلميوس5 در مجسطى (ص با عنوان اسطرلاب از آن سخن مىگويد، همان نوع حلقوي اسطرلاب است كه بعدها در جهان اسلام ذاتالحلق ناميده شد و برخى نيز آن را اسطرلاب ذات الحلق ناميدند